Vardagsmotion

Vardagsmotion

Begreppet vardagsmotion är något som återkommer ganska ofta när vi pratar med våra patienter. Ofta får vi föreställningen att vardagsmotion är något många gör för att få sin motion ”gratis” utan att behöva göra något specifikt för att just träna. Kanske slippa åka någonstans, byta om, duscha etc. för att spara tid i en redan stressig vardag. För en del kanske det äshovel_in_snow_400_clr_10200r en ursäkt för att slippa träna för att det uppfattas som tråkigt eller jobbigt.

Huruvida vardagsmotionen är något positivt beror på vilket perspektiv vi har på motion och vad vardagsmotionen är för just den individen. För en del kan vardagsmotion vara att ta trapporna istället för att åka hiss, eller att ta cykeln till jobbet istället för bilen. För andra kan det vara att hugga ved eller skotta snö. Beroende på vad vi väljer att göra kan det vara bra för olika saker. Det kan t.ex. vara glädjande, skapa ökad puls, vara uttröttande, ge en endorfinkick, och massor av andra saker.

När vi ser på vardagsmotion ur ett spiral stabiliseringsperspektiv så anser vi att för att det ska vara något som är positivt för rörelseapparaten så måste det innehålla rörelser som är naturliga för oss ut ett rörelseperspektiv. Att promenera i en upprätt position med spiral stabilisering skulle t.ex. kunna vara alldeles utmärkt vardagsmotion enligt den definitionen.

Att utföra aktiviteter som utsätter våra leder för ökat tryck och slitage, eller ytterligare aktiverar de ofta överaktiva muskler som skapar trycket, anser vi vara en mindre bra idé då detta direkt eller indirekt skapar eller vidmakthåller felaktiga rörelsemönster. Detta kan leda till att vi genom dessa aktiviteter faktisk får ont i t.ex. ryggen eller som vi ofta ser förvärrar det problem som ger ryggont. Med en stillasittande vardag eller jobbande i framåtlutande positioner skapar vi ökad spänning i muskler i ryggen som komprimerar diskar och leder. För att avlasta dessa strukturer behöver vi skapa aktivitet i de muskler som gör just det och inte vidare aktivera de som komprimerar.

Exempel på aktiviteter som aktiverar muskler som skapar kompression finns det många av. Några exempel är: cykla, skotta snö, hugga ved, simma, många övningar på gymet, skidåkning mm. Att dessa rörelser skapar ökad kompression behöver inte vara liktydigt med att det behöver göra ont under aktiviteten, varför smärta inte alltid är en bra vägledning till att förstå att något är fel. Det finns andra signaler som vi kan använda för att identifiera detta bara vi lär oss att vara uppmärksamma på dem.

Om syftet med vardagsmotion innehåller en önskan om att avlasta dina leder och skapa förutsättningar för bättre rörlighet, eller kanske ha mindre ont i ryggen, finns det alltså all anledning att fundera lite över vad just du anser vara vardagsmotion och varför du gör det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *