Perspektiv

Vilket perspektiv har du?

stick_figure_searching_for_answers_1600_wht_4919

Ännu en utbildningshelg i konceptet ”Spiral Stabilisering” genomförd. Efter varje av dessa tillfällen slås vi över hur privilegierade vi är som har fått förtroendet att få sprida denna kompetens vidare till andra människor. Mycket intressanta reflektioner från många deltagare
har det hunnit bli. Människor med olika bakgrund och perspektiv på vad träning, hälsa, friskvård, sjukvård mm är för dem, i sitt privatliv och/ eller inom sitt yrkesutövande.

När vi föreläser och utbildar utifrån perspektivet ”Spiral Stabilisering” utgår vi från människans (Homo sapiens sapiens) konstruktion. En konstruktion vi kan betrakta som exceptionellt skapt för förflyttning på två ben. Förflyttning genom två gångarter, gång och löpning. Vi beskriver hur olika muskelsystem interagerar med varandra för att åstadkomma effektiva förflyttningar, utan att rörelseenergin + gravitationen komprimerar oss sönder och samman.

Vi anser att om människan i större utsträckning skulle stimulera sin kropp utifrån denna unika ”design” skulle inte diagnoser som exempelvis artroser, diskbråck, hälsporre, axelimpingement, plantar fasciit m.m,  existera i samma utsträckning. Dessa diagnoser är i själva verket en naturlig respons från kroppen när felbelastningen tillåts få äga rum tillräckligt länge. Ska därför inte blandas ihop med sjukdom.

I samhället idag finns uppfattningar om att motion/ träning i form av cykling, simning, armhävningar, situps, plankan m.m. är bra för oss människor att ägna oss åt. Utifrån vårt perspektiv är inte dessa exempel motions-/träningsformer som främjar människans förmåga till korrekt förflyttning på två ben, utan snarare försämrar den. Vi beskriver också i detalj varför det är direkt olämpligt att ägna sig åt vissa typer av övningar som vanligen förekommer inom rehabilitering och idrottsutövande.

Vi tycker det är viktigt att vrida och vända på uppfattningar som råder om begreppen idrott, hälsa, frisk- och sjukvård och vad de egentligen innebär. Skapa diskussion om de ”sanningar” som råder och styr. Är dessa sanningar bra för oss människor?

”Kroppen läker om möjlighet till läkning finns” är som ett mantra hos oss på VikingREHAB. För läkning krävs framförallt återhämtning. Återhämtningen, fysisk och/ eller mental, kan fås genom stillhet men också genom rörelse. Plussa gärna på med att förse kroppen med de näringsämnen den behöver.

Utifrån vårt perspektiv är det alltför många som saknar förmågan att utesluta det kroppen inte behöver.

Detta och mycket mer får du ta del av om du går utbildning hos oss. Du får ett nytt spännande perspektiv på människokroppens funktion. En kompetens som kan ge dig möjligheten att hjälpa prestationsidrottare att lättare nå sina mål, hjälpa människor att hjälpa sig själva fria från akuta och långvariga krämpor. Eller kanske det viktigaste av allt, hjälpa människor till att bestå friska!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *